Nazi karşıtı direnişin simgesi Adıyamanlı Komünist Manukyan, Pantheon’da toprağa verilecek
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ermeni Soykırımı’ndan kaçan ve Nazi işgali sırasında direniş örgütünün önemli isimlerinden biri haline gelen Misak Manukyan’ın Paris’te ünlülerin türbelerinin bulunduğu Pantheon’da toprağa verileceğini duyurdu. Adıyaman’da doğan Misak Manukyan, 1925’te göçmen olarak geldiği Fransa’da İkinci Dünya Savaşı sırasında Komünist Parti’nin direniş örgütüne katıldı. Manukyan, Fransa’da şair olarak da biliniyor.
PANTEON’A GÖMÜLEN İLK KOMÜNİST DİRENİŞLİ OLACAK
Euronews’in haberine göre Macron, isyancının mozoleye defnedilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada cesaretinden ötürü övdüğü Manukyan’ın Fransa’nın “evrensel değerlerini temsil ettiğini” belirtti. Manukyan, mozoleye gömülecek ilk yabancı ve komünist direniş savaşçısı olacak. Manukyan, eşi Melinee ile birlikte 21 Şubat 2024’te düzenlenecek devlet töreniyle türbeye defnedilecek.
Fransa’da cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ülke tarihinde önemli rol oynayan kişiler, anıt mezarlarının bulunduğu Pantheon’a defnedilebiliyor. Nazi işgali sırasında yabancı direniş savaşçılarına önderlik eden Manukyan’ın Alman kuvvetlerine karşı sabotaj hareketleri gerçekleştirdiği biliniyor. Manukyan, 21 Şubat 1944’te Naziler tarafından ele geçirilen direniş örgütünün yabancı üyeleriyle birlikte vurularak öldürüldü.
CURIE, HUGO, DUMAS…
Pantheon’da Marie Curie, Pierre Curie, Victor Hugo ve Alexandre Dumas gibi Fransa tarihine iz bırakmış ünlü şahsiyetlerin anıt mezarları bulunuyor.
1906 yılında Ermeni Soykırımı sırasında dünyaya gelen Misak, ağabeyi Garabed ile birlikte hayatını kaybetmiştir. Bir süre ailesinin tanıdığı Kürt bir ailenin himayesinde bölgede yaşadıktan sonra, savaş bittikten sonra kardeşiyle birlikte Fransız yönetimindeki Suriye’de bir yetimhaneye gönderildi. Daha sonra Fransa’ya gitmek için ayrılan Manukyan, önce Marsilya’ya ardından da Paris’e yerleşir. Citroen fabrikasında çalışmaya başlayan Manukyan, bir edebiyat dergisinde de sosyalizm ve Fransa’da Ermeni kültürünün korunması üzerine çalıştı. (DIŞ HABERLER)